lördag 9 januari 2010

KEPLER-TELESKOPETS FÖRSTA UPPTÄCKTER



En konstnärs vision av en av exoplaneterna
NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC)

Den fjärde januari i år meddelade NASA att rymdteleskopet Kepler hade upptäckt sina fem första exoplaneter (planeter utanför vårt solsystem).

Planeterna fick beteckningarna Kepler 4b, 5b, 6b, 7b och 8b. Som jag berättade i en tidigare artikel, så är Kepler-teleskopet byggt för att försöka upptäcka planeter av jordens storlek, som kretsar i den beboeliga zonen runt sol-liknande stjärnor i stjärnbilderna Svanen (Cygnus) och Lyran (Lyra). NASA uppger att teleskopet är så känsligt att om det vändes mot jorden och spanade ner mot en liten stad på natten skulle det kunna upptäcka ljusförändringen när någon passerar framför en lampa som sitter på väggen på ett hus.


NASA/Ames/JPL-Caltech

Kepler 4b är fyra gånger så stor som jorden och de andra exoplaneterna är större än Jupiter. Samtliga planeter kretsar mycket nära sina respektive stjärnor, med omloppstider från 3,2 dagar till 4,9 dagar. Stjärnorna är mycket hetare än solen och eftersom planeterna befinner sig så nära dem så beräknar man yttemperaturerna till mellan 1 200 och 1 650 grader Celsius.
"Det är varmare än smält lava och planeterna glöder", sa Keplerprojektets vetenskaplige chef, William Borucki, på NASA Ames Research Center, "och det är verkligen inga platser där man kan söka efter liv".


NASA/Ames/JPL-Caltech

Planeten Kepler 7b är en av de exoplaneter som har den lägsta densiteten som hittills har uppmätts (ungefär 0,17 gram per kubikcentimeter).
"Medeldensiteten på den här planeten, inklusive dess kärna, är ungefär densamma som Styrofoam" (frigolit, cellplast), enligt William Borucki.
Han säger också att Keplers observationer kommer att visa om det finns många stjärnor, med planeter som kan härbärgera liv, eller om vi kanske är ensamma i vår galax.

Keplers upptäckter bekräftades av ett flertal jordbaserade teleskop, bland annat Keck I på Hawaii och Nordiska Optiska Teleskopet på ön La Palma, Kanarieöarna.

Fler bilder

Källor:
Keplerprojektets webbsida
NASA:s webbsida
BBC Science and Environment