tisdag 19 augusti 2008

HAEBERLEINS SOLUR


Utanför kontorsbyggnaden Karolinen, i Karlstad, står Roland Haeberleins skulptur Solur.
Den är konstruerad som ett fungerande solur, men är också någonting mera. Konstnären kombinerar vetenskap, konst och litteratur på ett fantasieggande sätt. På solurets många små nischer möter man bl.a. den värmländske byggmästaren Hybelejen, som blev kallad Kevenhüller i Selma Lagerlöfs bok Gösta Berlings saga. Vi möter också Einsteins relativitetsteori och hans tankar om att tiden är den fjärde dimensionen. Haeberlein funderar kring vad som är tidens väsen. ”Fantasi: att förflytta sig i tid och rum.” En meridian visar sommarsolståndet och på ett annat ställe kan man se jordens bana runt solen. Vad är dröm och vad är verklighet? ”Drömmen där förflutet, nutid och framtid blandas om vartannat.”

Skulpturen invigdes den 2 september 1976 och för kostnaden stod Statens konstråd och Karlstads kommun.

Roland Haeberlein är född 1941 i München och är sedan 1962 bosatt i Sverige. Han arbetar mycket med att återanvända till exempel gamla möbler, som han sågar itu och sen sätter ihop till skulpturer.
Man kan se hans verk på bland annat Moderna museet i Stockholm och på Göteborgs konstmuseum. Hans konstverk finns också på Karolinska sjukhuset och i Fatbursparken i Stockholm.På grund av upphovsrättsliga skäl kan jag tyvärr inte publicera några fotografier på Haeberleins solur. Att fotografera och publicera stadigvarande placerade utomhuskonstverk är tillåtet enligt lag. Man kan alltså visa bilder på tv och i böcker, tidskrifter m.m. Men detta gäller av någon anledning inte Internet. Så istället får jag uppmana er att besöka skulpturen i verkligheten.

Källor:
Upptäck Karlstads skulpturer, Anna Svensson och Staffan Jofjell, 2006
Wikipedia