måndag 29 mars 2021

VÄNERMETEOREN




Meteoren som försvann över Vänern 1877
 
Söndagen den 18 mars 1877 kunde man över hela mellersta Sverige, ända från Åreskutan i norr till Jönköping i söder, observera en praktfull eldkula, med en lång “gnistqvast”. 
 
Upptäcktsresanden A.E. Nordenskiöld. Målning av Georg von Rosen, 1886. 
Fotocredit: Nationalmuseum, Stockholm
 
Det är polarforskaren och geologen Erik Adolf Nordenskiöld som berättar om denna händelse i sin bok Studier och forskningar föranledda af mina resor i höga Norden, med utgivning 1883. Han är mest känd för sin resa genom nordostpassagen med skeppet Vega under åren 1878 till 1880. 
 
Satellitbild över Vänern. Fotocredit: NASA
 
Enligt ögonvittnen såg det ut som om eldkulan exploderade, eller slocknade, på en höjd av cirka 37 till 38 kilometer över mellersta delen av Vänern. I närheten av själva fallstället hördes kraftiga detonationer, men på grund av mörka, ogenomskinliga molnskärmar, noterades inga eldfenomen just där. I området där eventuella meteoriter skulle ha kunnat falla ner var marken fortfarande snötäckt och Vänern var täckt av is. Det är idealiska förutsättningar för att hitta meteoriter som har slagit ner. 
 
En meteorit på det blå isfältet vid Miller Range, Antarktis. 
Fotocredit: NASA/Cindy Evans
 
I nutid är det t.ex. på Antarktis isglaciärer som många meteoriter upptäcks. De svarta meteoritstenarna sticker ut mot den vita snön. 
Ett intensivt letande tog sin början. Nordenskiöld berättar att en mängd personer finkammade isfältet under ledning av en “energisk ung geolog”, dr Svenonius. Resultat blev en besvikelse. Man hittade bara mycket små mängder av “ett svart eller svartgrått stoft av tvivelaktigt och, såsom i stoftet inblandade algceller och andra växtfragment utvisade, åtminstone delvis terrestriskt ursprung”. Nordenskiöld drar slutsatsen att “den stora och lysande Vener-meteoren” inte innehöll några meteorstenar eller också att den hade innehållit några stora stenar, som hade undgått upptäckt, eller hade slagit ner med tillräcklig kraft för att bryta igenom isen och sjunka. Så kanske ligger det meteoritrester av den exploderande boliden för alltid förlorade på Vänerns botten! 
 
Utsikt över Vänern från Hjortens udde, Dalsland. 20090913. 
© Sven Olsson (e-post: kosmografiska@gmail.com)
 
Ps. Läs om skillnaden mellan meteorer och meteoriter


 
Källa:
Studier och forskningar föranledda af mina resor i höga Norden, Adolf Erik Nordenskiöld, 1883