Mitt minne av en historisk landning
Klockan 21:17 svensk tid den 20 juli 1969 tog Apollo 11:s månlandare Örnen mark på månen.
Astronauten Neil Armstrong meddelade: “Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed”.
För första gången i historien hade människan landat på en annan himlakropp. Närmare bestämt i Stillhetens hav (Mare Tranquillitatis) i nordöstra delen av månskivan.
Området fick sitt namn redan år 1651 av den italienske jesuitprästen och astronomen Giovanni Battista Riccioli. Han namngav många strukturer på månen och kartan som han använde som underlag var ritad av en annan jesuitpräst, Francesco Maria Grimaldi.
Apollo 11 lyfter från Kennedy Space Cemter den 16 juli 1969
Som astronomiintresserad tonåring hade jag suttit klistrad framför tv:n och följt dramat. I väntan på den första månpromenaden, som inte skulle ske förrän flera timmar senare, reste jag mig ur tv-fåtöljen och kastade en blick ut genom fönstret.
Där, på den ljusa sommarhimlen i väster, höll månen på att gå ner. Månskäran var knappt en vecka gammal.
Och jag minns fortfarande hur nackhåren reste sig då jag egentligen för första gången insåg till fullo vilket historiskt ögonblick jag var med om. Just då befann sig två människor i en liten farkost precis där uppe på månen. Och en tredje människa kretsade runt månen i ett annat litet rymdskepp (Apollo 11:s kommandomodul Columbia).
Tre människor vid månen. Resten av mänskligheten var kvar på jorden.
Neil Armstrong blir för all framtid ihågkommen som den första människan på månen när han satte sitt fotavtryck i månstoftet klockan 03:56 den 21 juli 1969 och uttalade de berömda orden: “That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind”.
Buzz Aldrin blev andre man på månen. Hans farfar utvandrade från Stjärnsfors bruk i Värmland år 1892. (se inlägget Ett stort steg från Stjärnsfors till månen).
Michael Collins var kvar i Columbia-modulen och blev Astronauten som inte fick landa, som författaren Bea Uusma kallade honom i sin bok med samma namn.
Armstrong och Aldrin var ute på månen i cirka två och en halv timme och under den tiden samlade de bland annat in drygt tjugo kilo månstenar och placerade ut utrustning för seismiska experiment.
Den senaste (siste?) astronauten på månen var Eugene Cernan när han steg ombord på månlandaren Challenger (Apollo 17) den 14 december 1972 för avfärd tillbaka till jorden.
Avslutar med ett foto taget från Apollo 11 där man ser jorden över månens horisont. I bildens mitt syns Mare Smythii (Smyths hav) som är uppkallat efter den brittiske 1800-talsastronomen William Henry Smyth.
Källor:
Atlas of the moon, Antonin Rükl, 2004
Mapping and naming the moon, Ewen A. Whitaker, 1999
Rymdens alfabet, Maria Küchen, 2019
Wikipedia
Webbsidan https://www.nasa.gov/image-feature/earth-rising-over-the-moons-horizon