torsdag 18 november 2021

MANIITSOQ-STRUKTUREN


Maniitsoq-strukturen sydöst om orten Maniitsoq på Grönland. Credit: Google Earth.


 Meteoritkratern som inte var en meteoritkrater, eller?

[OBS! Uppdatering december 2023: Det har kommit nya bevis för att Maniitsoq-strukturen verkligen är resultatet av ett meteoritnedslag för cirka tre miljarder år sedan. Ett forskarteam, med bl.a. geologiprofessorn Leif Johansson vid Lunds universitet, anser sig ha löst kratergåtan genom att analysera så kallade chocklameller i mineralet zirkon. Det är mikrostrukturer som bildas under de första sekunderna av stötvågen vid meteoritnedslaget. Enligt Leif Johansson tog man ut ultratunna skivor av zirkonerna och med hjälp av transmissionselektronmikroskop kunde man studera de extremt små detaljerna i chocklamellerna. Enligt modellberäkningar hade Maniitsoq-meteoriten en diameter på över 30 kilometer och den ursprungliga kratern kan ha haft en diameter på 500-600 kilometer. Med tanke på den här nya forskningen har Maniitsoq återtagit positionen som världens äldsta och största meteoritkrater.
Läs mer i meddelandet från Lunds universitet. Där finns också en länk till den vetenskapliga studien i Journal of Petrology.
Alla forskare är dock inte eniga om resultatet av de här nya undersökningarna.
Läs mer om kritiken i en artikel på webbsidan videnskab.dk ]
 
Ett internationellt forskarteam, under ledning av Chris Yakymchuk, publicerade i mars 2021 ett arbete där de visade att de inte hade funnit några bevis för att den 100 kilometer stora Maniitsoq-strukturen skulle vara en 3 miljarder år gammal meteoritkrater från den geologiska tidsåldern Arkeikum. Strukturen ligger cirka 55 kilometer sydöst om orten Maniitsoq, på västra Grönland, och har koordinaterna 65° 15′ 0″ N, 51° 50′ 0″ V.


Maniitsoq på sydvästra Grönland.
 
Den gamla teorin (från 2012)
 
De forskare, från bl.a. Danmark och Sverige, som 2012 hade fört fram teorin om en meteoritkrater hade menat att en elliptiskt formad magnetisk anomali på området skulle tyda på en koncentration av magnetisk sten. De hade också hittat granitliknande block som hade krossats, smälts och pulveriserats på ett sätt som enligt dem bara kunde förklaras av att berggrunden hade utsatts för ett plötsligt, våldsamt nedslag. De skulle därmed ha hittat världens äldsta meteoritkrater.

 
Byn Maniitsoq på sydvästra Grönland. Fotocredit: Awewewe
 
Webbsidan Ultima Thule har en artikel om Maniitsoq där man bland annat kan se ett foto av berget Finnefjeld som antogs vara meteoritens/asteroidens krossade kärna.
 
De nya undersökningarna (från 2021) [Se uppdatering ovan 2023]
 
Nu har alltså dessa slutsatser från 2012 blivit ifrågasatta av Yakymchuks team.
I strukturens centrala del ligger ett område med pulveriserad berggrund, men det visade sig vara magmatiskt material som hade formats av svalnande lava. Man kunde inte heller hitta någon magnetisk anomali. Det visade sig också att detta område var 40 miljoner år yngre än vad man tidigare hade antagit. Denna magmatiska berggrund visade sig också likna ett annat magmatiskt område utanför "nedslagsområdet".
Man undersökte också 5587 små korn av mineralet zirkon. "Zirkonkristaller i berggrunden är som små tidskapslar", säger Yakumchuk vid Waterloo-universitetet i Kanada. "De bevarar forntida skador som har orsakats av de chockvågor som uppstår vid ett meteoritnedslag. Vi hittade inga sådana frakturer i kristallerna." Maniitsoq-strukturen är troligtvis en produkt av samma geologiska processer som det omgivande landskapet.
De nya rönen publicerades i tidskriften Earth and Planetary Science Letters.
 
 Yarrabubba-strukturen i Australien
 
[OBS! Uppdatering december 2023: Eftersom ny forskning tycks visa att Maniitsog-strukturen är världens äldsta meteoritkrater (se ovan) så har Yarrabubba flyttat ner till andraplatsen ]
 
Eftersom Maniitsoq inte längre är världens äldsta meteoritkrater kvarstår  Yarrabubba-strukturen, i västra Australien, som den äldsta hittills upptäckta med en ålder av 2,229 miljarder år (och en storlek av 70 kilometer). 
 
 
Yarrabubba-kratern i västra Australien. Magnetisk anomalikarta. Credit: Timmons M. Erickson, Christopher L. Kirkland, Nicholas E. Timms, Aaron J. Cavosie & Thomas M. Davison. 
 
Den ursprungliga kraterkanten har fullständigt eroderats ner så det finns inga synliga tecken på markytan. Bevisen för en nedslagsplats består av fynd av chockad kvarts och förekomsten av så kallade slagkäglor. Undersökningar av kristaller av zirkon och monazit har visat kraterns ålder.

Källor:
Artikeln Omtvistad krater på Grönland orsakad av jättemeteorit, Lunds universitet, december 2023 
Artikeln Dyb uenighed: Er det her virkelig verdens aeldste meteorkrater? Lise Brix, videnskab.dk
Artikeln Stirred not shaken: critical evaluation of a proposed Archean meteorite impact in West Greenland, Chris Yakumchuk et al., 2021
Artikel i Universe Today
Artikel i Phys.org
Artikeln The supposed oldest impact crater on Earth isn´t a crater after all, av  Julie Hollis, Massive Science, 2021
Artikel i Science Alert, 2021
Artikeln A 2.2-billion-year-old crater is Earth´s oldest recorded meteorite impact, ScienceNews, Washington, USA, 2020